İhsan Fazlıoğlu Konferansından Bir Anekdot: "Müslümanlar Tarih Okumaz"


Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde "Tarihi Tecrübeyi Nasıl Yorumlarız? Tedbil, Tadil ve Tebrid Arasında Yeni Bir Tahkik İçin Akli İlimlerde Arayışlar" başlıklı konferansında önemli bir anekdota yer vermiştir.  "Müslümanlar Tarih Okumaz" gibi bir  tespiti öne çıkaran bu anekdotu istifadenize sunuyoruz...

* * *

90'ların başında Ürdün'de yüksek lisan tahsili yaparken, "Mecevetun Mecelle" diye bir dergi var... Arapların meşhur bir dergisidir. O dergiyi tahlil ediyoruz, "Arapçamız ilerlesin", "Arapçaya nüfuz edelim" diye... 1967 İsrail-Arap Savaşı'nda İsrail ordusunun Genelkurmay Başkanı[1] olan kişi ile bir söyleşi yapılıyor. Orda onu okuyoruz. Söyleşi, tabi, politik tarafları olan bir söyleşi ama, beni çarpan ve bugünle de alakalı olan kısmı şu:

Soruyor Arap gazeteci…

Biliyorsunuz 1967 Savaşı'nda İsrail uçakları, Akdeniz üzerinden uçup, Tunus civarından dönüp Mısır Hava Kuvvetlerinden herhangi bir uçak havalanmadan, tüm Mısır Hava Kuvvetlerini yok etti. Biliyorsunuz.



Soru şu:
-Bunu nasıl aklettiniz?  Nasıl düşündünüz?

Genelkurmay Başkanının verdiği cevap ilginç:
-Yavuz Sultan Selim'in Ridaniye savaş taktiğini uyguladık.

Malumunuz; Tomanbay, Osmanlı Ordusu Sina Çölü’nü geçip gelirken, Venedikliler’den aldığı büyük topları Kahire’nin dışına dizip, Osmanlı Ordusunu tarumar etmeyi düşünüyordu. Bunu istihbarat eden Osmanlı Ordusu, yolu uzatıp arkadan dolandı[2]. Toplar hareketli olmadığı için hiçbir şey yapamadan yenildi.



Şimdi, burası da güzel… Yani, neticede tarihsel bir pratiği günümüze taşımak… Bunun pek çok örneği günümüzde vardır. Rommel'in[3]… Meşhur… Alman,  “Çöl Kaplanı” derler. Rommel'in Afrika’da Müttefik Kuvvetler’i yenmesi Kartaca-Roma Savaşı’nın taktikleri iledir. Romalılar, Kartacalılar’ı çölde nasıl yendiler? Bu savaş planlarını uyguladılar. Müttefikler, Almanlara karşı.

Pek çok örnek verilebilir ama beni çarpan şu;

Arap gazeteci soruyor:
-Peki, bunu Mısırlıların akledebileceğini hiç düşünmediniz mi?

Çok net bir cevap:
-Hayır! Çünkü Müslümanlar, tarih okumaz.

Şimdi, burası beni çok çarpmıştır. Şimdi, Tarih, zannedildiği gibi, tabi geleneğimize göre böyle bir tarafı var; İbret! Ama, tarih aynı zamanda "kuvvet" verir!

***Konferansın tamamını izlemek için LİNKE TIKLAYINIZ.



[1] İzak Rabin: 1 Mart 1922 – 4 Kasım 1995), İsrailli asker, politikacı ve devlet adamı. İsrail’in beşinci başbakanı olan Rabin, 1974-77 yılları arasında ve 1992 ile 1995 yılındaki suikastına kadar olan süre olmak üzere iki dönem başbakanlık yaptı. 1994 yılında Rabin, Şimon Peres ve Yaser Arafat ile birlikte Nobel Barış Ödülü’nü kazandı. Yigal Amir adında, aşırı sağcı bir İsrailli radikal tarafından Oslo Anlaşmasını imzalamasından dolayı suikasta uğradı. Rabin, İsrail’in ilk İsrail doğumlu ve ilk suikasta kurban giden başbakanıydı. Kaynak: Wikipedia.
[2] Venedik Cumhuriyeti, 7. yüzyıl ile 18. yüzyıl arasında İtalya yarımadasında bugünkü Venedik kenti civarında hüküm sürmüş olan bir kent-devletti. Genellikle "En sükûnetli" anlamına gelen Serenissima sözcüğüyle anılırdı. Kaynak: Wikipedia.
[3] Erwin Johannes Eugen Rommel, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Afrika Kolordusu komutanlığını da yapmış olan sıradışı mareşal. Kuzey Afrika'da İngiliz birliklerine karşı kazandığı başarılar nedeniyle "Çöl Tilkisi" lakabıyla anıldı. Kaynak: Wikipedia.

Görseller için kaynaklar: 

*1967 Savaşı'nda İsrail uçakları görseli: "Altı Gün Savaşı - Al Jazeera Türk Belgesel" kaynağından düzenlenmiştir. Link: https://www.youtube.com/watch?v=QRXHtgzYXvM
*Ridaniye görseli kaynak:http://clipsg.com/video/the-battle-of-ridaniya-1517_sg_MYIJxZDiZHw.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popular Posts