İhsan Fazlıoğlu'ndan “İnanmak, Bilmek ve Düşünmek: İslam Felsefe – Bilim Açısından Bir Çözümleme" Konferansı


"Sahih bir iman ancak dakik bir dil ile mümkündür. Dakik bir diliniz yoksa, ne evreni dakik bir şekilde tasavvur edebilirsiniz; ne de dini konularda sağlıklı bilgi üretebilirsiniz."


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) kuruluşunun 25. Yıldönümü kapsamında “İnanmak, Bilmek ve Düşünmek: İslam Felsefe – Bilim Açısından Bir Çözümleme Konferansı” gerçekleştirildi.

Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’nun İlahiyat Fakültesi İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdiği konferansa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mirza Tokpunar, İlahiyat Fakültesi akademisyenleri, protokol üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’nun özgeçmişinin okunmasının ardından başlayan konferans öğrencilerden büyük ilgi gördü.

İslâm medeniyetinin çok geniş bir coğrafya ve zamanda aynı ilkelere bağlı kalmasının akıl alması zor bir vaka olduğunun altını çizen Fazlıoğlu, İslâm medeniyetinde üretilen eserlerin yarısından fazlasının günümüze ulaşmadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Felsefe, bilim faaliyetleri başladıktan sonra esas olan bunu sürdürebilmektir. Bu da kurumsallaşma ile sağlanabilir. Bunun yolu ise çok çalışmaktan geçmektedir. İnsan, esas itibariyle duygu ve düşünceden oluşur ve dört temel fonksiyonu vardır. Bu dört temel fonksiyon; inanmak, bilmek, düşünmek ve estetiktir. Herhangi bir nesneye baktığımızda o nesne zaman ve mekân koordinatları içerisinde durur. İnsan ise var olmasının dışında bir de varoluşa sahiptir ve bir süreklilik gösterir, sabitlenemez. İnsanın bedenen uçması mümkün değildir. Fakat akıl ve düşünce yoluyla bunu yapması mümkündür. Hayat denilen süreç içinde yaptıklarımız aklın bir tezahürüdür.”

Konferans, soru cevap kısmının ardından Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’nun kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popular Posts