Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu ile Muhammet B. Halil El-Kudusi'nin Hikmetullah El-Haffiye Adlı Eser Söyleşisi

Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’nun "bilgi kendine kayıtsız kalan kişileri ve toplumları affetmez"  nasihatini dikkate alarak, bilgiye ve bilginlerimize kayıtsız kalmama adına fazlioglu.blogspot.com adresinde samimi bir çalışma başlatılmıştır. Bu platform üzerinden Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’nun vermiş olduğu konferanslar, seminerler, dersler, katıldığı radyo ve TV programları, gazete ve dergilerdeki röportajları ve yazıları ile hocamız hakkında basına yansıyan diğer konular hakkında bilgi paylaşımı ve değerlendirmelere yer verilmesi amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda, TRT Diyanet’te Sözün Özü isimli programının Muhammet B. Halil El-Kudusi'nin Hikmetullah El-Haffiye 'fikru mâ zahera lî min hikemillâhi'l-khafiyye fî celbi taaifeti'l-etrâk ile'd-diyâri'l-mısriyye'(Türklerin; Bilâd-ı Şâm, Hicâz ve Mısır bölgelerinde hâkimiyet elde etmelerinin sebebleri hakkında benim içime doğan hikmetler) adlı eseri üzerine çok değerli bir söyleşinin gerçekleştirildiği ilgili bölümünde İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Üçer ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Ömer Türker tarafından gerçekleştirilen kültür ziyafetinden alınan birtakım notlar istifadenize sunulmuştur. İlerleyen dönemlerde programın tamamının yazıya dökülmesi arzulanmaktadır.

Programda dikkat çeken ifadelerden birisi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu tarafından şu şekilde kullanılmıştır: "İbn-i Haldun'un ifadesi ile 'akıl ve er, fikir ve  eylem birlikte ise ancak insan kendini gerçekleştirir.' Sadece düşünerek ya da sadece eyleyerek insan kendini gerçekleştiremez. Bu nakıs, eksik bir geçekleştirmedir." Prof. Fazlıoğlu, olması gerekeni ise şu ifadelerle belirtmiştir: "Herhangi bir değer sistemini üstlenmiş insan ya da toplumun, o değer sistemi ile olan ilişkisi sadece mensubiyet üzerinden değil tek başına mes'uliyetini yerine getirip getirmemesiyle de tespit edilebilir. Doğrusu da budur."

TRT Diyanet’teki Sözün Özü isimli programın Muhammet B. Halil El-Kudusi'nin Hikmetullah El-Haffiye adlı eseri üzerine çok değerli bir söyleşinin gerçekleştirildiği 58. bölümüne dair tutulan bu mütevazı notların yararlı olmasını diler, hocamıza dair elinizde bulunan benzeri dokümanları tarafımızla paylaşmanızı rica ederim.


Muhammet NEGİZ
mnergiz@live.com
13.06.2018



SÖZÜN ÖZÜ PROGRAMI:  MUHAMMET B. HALİL EL-KUDUSİ'NİN HİKMETULLAH EL-HAFFİYE ADLI ESER SÖYLEŞİSİNDEN NOTLAR
Sözün Özü programında İbrahim Halil Üçer ve Ömer Türker'in bu bölümdeki konuğu İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu oldu.
Türk ve İslam dünyasının temel konuları Sözün Özü’nde konuşuluyor. Fikirler, mütefekkirler, düşünce sorunları ve çözüm önerileri akademik ve entelektüel bir derinlikle ele alınıyor. Ufuk açıcı içeriğiyle düşüncelerinize yeni bir perspektif kazandıracak olan Sözün Özü TRT Diyanet’te.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Üçer ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Ömer Türker'in izleyiciye hitap ettiği bu bölümde,  Muhammet B. Halil El-Kudusi'nin Hikmetullah El-Haffiye adlı eseri üzerine çok değerli bir söyleşi gerçekleştiriliyor.


"'Ümmet olmak önder olmak, önde olmak, öncü olmak demektir.'  Bu da bir teklifi olmak demektir."
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu


"Davranışta Allah'tan başka bir ilahı tanımamak, herhangi bir şeyi putlaştırmamak demektir."
Prof. Dr. Ömer Türker


"İnsan, herhangi bir adaletsizlik yaptığında (ister siyasi, ister ferdi, ister ictimai haksızlık), her haksızlıkta bir şeyi putlaştırarak yapar. İnsan, Kelime-i Tevhid'e aykırı bir yönelişle ancak böyle bir şey yapar."
Prof. Dr. Ömer Türker


"Kelime-i Tevhid'in açılımı da gerçekten bireyde ortaya çıkan iman ve ahlaktır. Ahlakın da en üst erdemi de adalettir." 
Prof. Dr. Ömer Türker

"Tevhid olmazsa, zaten İslami inanç sistemini inşa edemezsiniz,
  Adalet olmazsa, Müslüman toplumu inşa edemezsiniz.
  Muhabbet olmazsa, kişisel yapıyı/ davranış biçimini inşa edemezsiniz."
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu

"Bir insan, bu üç temel ilkeyi lafzi düzeyde değil sadece kalbi ve akli düzeyde benimsediğinde bunun bedelini ödemeye hazır demektir. Bedelini ödemeye hazır olduğu âmentusünün bedeli de çok çeşitli şekillerde tezahür eder."
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu


"Herhangi bir değer sistemini üstlenmiş insan ya da toplumun, o değer sistemi ile olan ilişkisi sadece mensubiyet üzerinden değil tek başına mes'uliyetini yerine getirip getirmemesiyle de tespit edilebilir. Doğrusu da budur."
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu

"İbn-i Haldun'un ifadesi ile 'akıl ve er, fikir ve  eylem birlikte ise ancak insan kendini gerçekleştirir.' Sadece düşünerek ya da sadece eyleyerek insan kendini gerçekleştiremez. Bu nakıs, eksik bir geçekleştirmedir."
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu


"İslam dünyasındaki ya da İslam tarihindeki bir toplumun İslam'la olan ilişkisi, İslam'ın ona teklif ettiklerini üstlenip onun bedelini ödemesi ve onu temsile dönüştürmesiyle gerçekleşiyor."
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu


"Muhammet Bin El Kudusi, 'Hikmetullah El-Haffiye' isimli eserinde İslam'ın Türklere kazandırdığı erdemleri, 'Türkler, her şeyden önce yazıyı, sanatı ve bilgiyi kazandılar' ifadesi ile aktarır."
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu

"Türkler, hiç bir millette olmadığı kadar bilgiye, ilime, ulemaya değer verirler.Bir alim, bir Memluk sultanının huzuruna gittiğinde; sultan tahtından iner alimin karşısında oturarak ona mukabele eder."
Dr. İbrahim Halil Üçer, Muhammet B. El Kudusi'nin 'Hikmetullah El-Haffiye' eserinden

"Marifet ve Tecrübe...Tek başına marifet yetmez. O marifetin bir tür pratiği olan tecrübeyi elde etmek lazım."
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Muhammet B. El Kudusi'nin 'Hikmetullah El-Haffiye' eserinden...


"Memluk devletinin bozulması ya da bir herhangi siyasi örgütün, toplumsal örgütün çökmesinin en önemli nedeni marifet ve tecrübe birliğinin eksik olmasıdır."
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu

"Bir insan, tecrübesine ve bilgisine sahip olmadığı yerde ise orada bozulma başlar. Bugün burdan örnek almamız lazım. A şahsını bir yere getiriyorsun... O işin ne marifetine ne tecrübesine sahip. Orayı çürütür o! Bozar!"
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu


"(Muhammet B. El Kudusi'nin 'Hikmetullah El-Haffiye' eserinde) Devletin tecrübesiz ve marifetsiz insanlar yüzünden çöktüğünü söylüyor. Bu çok önemli nokta."
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu

"Alt-üst ilişkisi aynı zamanda bir sınır ilişkisidir. Herkes yerini bilecek toplumda. Bu, kapalı bir kast sistemi değil. Diyor ki, tecrübelerini elde ettiğin zaman bir üst sınıfa/sınıra geçebilirsin. Yerini değiştirebilirsin ama yer bilgi ve tecrübe ile kaimdir."
İhsan Fazlıoğlu

"Bazı insanlar bilirler. Yani hiç devrim yapmamış devrimci gibidirler. Konuşurlar. 'Hadi, buyur' dediğinde işte görüyoruz neler çıktığını ortaya... İslam mimarisi üzerine konuşursun. 'Hadi buyur' dediklerinde yaptığın mimari eserleri görüyoruz(!)."
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu

"Muhammet B. El Kudusi, 'Hikmetullah El-Haffiye' eserinde, 2 kelimeye çok atıf yapıyor: Ehliyet ve liyakat. Bunun üzerinden ders alacağız. Bu tarihte yazılmış bir  metin değil ki! Liyakat ve ehliyete ne kadar değer veriyoruz?"
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu

"Muvahhit olmayan adil olamaz. Muvahhit nedir? Allah'tan başka kimseye tapmamak. Peki adalet nedir? Kula kulluk yapmamak."
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu

"Sen kula kulsan... Kul deyince sadece insan anlıyorsun. Herhangi bir makama, paraya, güce, politik organizasyona, lidere -ne ise- kulsan, sen  adil olamazsın zaten. Çünkü o kul olduğun şeye uygun davranmak zorunda kalırsın."
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popular Posts