“Uluslararası Yunus Emre ve Dünya Dili Türkçe Bilgi Şöleni" 7-9 Mayıs 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek

 “Uluslararası Yunus Emre ve Dünya Dili Türkçe Bilgi Şöleni" 7-9 Mayıs 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek

Değerli Bilim İnsanları; Yunus Emre, XIII. yüzyıl Anadolu Türk İslam düşüncesinin öncü isimlerindendir. Anadolu’nun manevî mimarlarından olup aynı zamanda düşünceleriyle yüzlerce yıldır insanların gönlünü fetheden bir mutasavvıftır. Yunus, Türk halkının seviyesine ve zevkine uygun bir edebiyat vücuda getirmiştir. Bu nedenle Türk Tasavvuf Edebiyatının da Anadolu’daki kurucularından kabul edilir. 

XIII. ve XIV. yüzyıllar daha çok Moğol istilaları, Haçlı saldırıları ve taht kavgaları ile hatırlanmaktadır. Bu dönemde Türklerin bulunduğu, Anadolu, İran ve Suriye coğrafyasında, siyasi yapı tamamen bozulmuş olup anarşi hüküm sürmektedir. Böyle bir zamanda Yunus Emre ilim, irfan, sevgi, güven, ahlak, iyilik, doğruluk, adalet, yardımlaşma, birlik ve beraberlik üzerine çağrılar yapmış, Anadolu halkının bitmeyen umudu olmuştur. Nitekim sonraki yüzyıllarda bu düşüncelerin özlemini çeken her insan Yunus Emre’yi “Bizim Yunus” olarak benimsemiştir. 

UNESCO, vefatının 700’üncü yılı nedeniyle 2021 yılını Yunus Emre’yi anma yılı kapsamına almıştır. Cumhurbaşkanlığımız tarafından da 2021 yılı “Yunus Emre ve Dünya Dili Türkçe Yılı” olarak ilan edilmiştir. Bu kapsamda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yunus Emre Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nün (YUMER) yürütücülüğünde, Eskişehir Valiliği, Anadolu Üniversitesi (Edebiyat Fakültesi, İletişim Fakültesi, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi), Osmangazi Üniversitesi (Fen-Edebiyat Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi), Eskişehir Teknik Üniversitesi, Mihalıççık Belediyesi, Eskişehir Türk Ocağı, Türk Dünyası Vakfı, Yunus Emre Vakfı paydaşlarımızla, 7-9 Mayıs 2021 tarihinde “Uluslararası Yunus Emre ve Dünya Dili Türkçe (YU-DİL)” adlı bir Bilgi Şöleni planlanmaktadır. Çevrimiçi (Zoom ID: 7131246489) olarak gerçekleştirilecek Bilgi Şölenimize sizleri davet etmekten onur duyarız.

 Saygılarımızla.

 Doç. Dr. Kamil SARITAŞ Bilgi Şöleni Düzenleme Kurulu Başkanı


PROTOKOL KONUŞMALARI (07.05.2021/09.00-10.00/ Eskişehir Vilayet Meclis Salonu) 

AÇILIŞ OTURUMU 10.30-12.00 Oturum Başkanı: Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, (UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı)

Oturum Başkanı: Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, (UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı) 

Prof. Dr. Ahmet İNAM- Yunus’un Sırrı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi 

İhsan FAZLIOĞLU- Varlık'ı çentiklemek: 'Kendilik' üzerine Yunusca bir soruşturma... 

Prof. Dr. Süleyman DÖNMEZ- Yunus’u Okumak, Yunus’la Okumak: Gönülden Dile 

Prof. Dr. Levent BAYRAKTAR- Milli ve İnsani Varoluşun Temeli: Dil, Düşünce ve Değer






Bilgi Şöleni çevrimiçi (Zoom ID: 7131246489) yapılacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popular Posts