İhsan Fazlıoğlu: "Sultan Sencer (ö. 1157) ilimler ve alimlerle ilişkisi bakımından Fatih Sultan Mehmed ile mukâyese edilebilir."



İhsan Fazlıoğlu: "Sultan Sencer (ö. 1157) ilimler ve alimlerle ilişkisi bakımından Fatih Sultan Mehmed ile mukâyese edilebilir."

Büyük Selçuklu Devleti'nde60 yılı aşkın emirlik ve sultanlık yapan Sultan Sencer (ö. 1157) ilimler ve alimlerle ilişkisi bakımından Fatih Sultan Mehmed ile mukâyese edilebilir. Dönemin en önemli alim ve ediplerini himaye eden Sultan Sencer için pek çok eser telif edilmiştir.


Bu eserlerin bir kısmının adında 'Sencerî' nisbesinin bulunduğu görülür. Ömer Sâvî'nin el-Risâlet el-Senceriyye fî el-kâʾinât el-ʿunṣuriyye [doğa felsefesi] ve Abdurrahman Hâzinî'nin el-Zîc el-muʿteber el-Sencerî el-Sulṭânî [astronomi] bu tür eserlerin en bilinen örnekleridir.


Şimdiye değin pek bilinmeyen bir eseri de kayıtlara geçirelim: 
Hüseyin b. İbrahim Semerkandî tarafından kaleme alınmış "el-Kânûn el-Sencerî" İki makaleden oluşan bir hisab kitabı. 

1. Makale: Mebâdi ve Usûl 
2. Makale: Mesâil ve Furû

Kaynak:
https://twitter.com/ihsanfazlioglu/status/1349096422491254797?s=20

EK:

"Sultan Sencer Selçuklu ilim hayatının kalbinde bulunan bir isim. Seyyid Şerif Cürcani onu, ulemayı himaye suretiyle İslam toplumunun nizamına katkısı dolayısıyla asrının siyasi müceddidi olarak kabul ediyor."




______________

TRT ekranlarındaki Sencer:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popular Posts